Oprichter Wikipedia houdt pleidooi voor kwaliteit

Logo WikipediaDe oprichter van Wikipedia wil kwalitatief betere bijdragen krijgen voor zijn internetencyclopedie. Jimmy Wales riep internetters vrijdag op om meer nadruk te leggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

"Hoewel we ons altijd ten doel hebben gesteld net zo goed of beter te worden dan de encyclopedie Britannica, zijn we er nog niet. We kunnen niet langer tevreden zijn met een toenemend aantal bijdragen en moeten onze aandacht verleggen van groei naar kwaliteit", aldus Wales. Hij deed zijn oproep aan het begin van 'Wikimania', een driedaagse bijeenkomst van driehonderd fervente Wikipedia-gebruikers.

De online encyclopedie heeft al meer dan 1,2 miljoen Engelstalige artikelen geplaatst sinds de oprichting in 2001. De interactieve encyclopedie is inmiddels ook in andere talen te raadplegen, waaronder het Nederlands, Duits en Portugees. De Nederlandse editie van Wikipedia telt meer dan 216.000 bijdragen.

Door het succes van Wikipedia zijn er tal van andere producten rondom de encyclopedie ontwikkeld. Onder de paraplu van Wikimedia zijn onder meer woordenboeken, lesmateriaal voor scholen en verzamelwerken van bekende quotes samengesteld. Achter Wikimedia zit een organisatie zonder winstoogmerk.