'VS verkopen 66 F-16's aan Taiwan'

Icoon BuitenlandsDe Verenigde Staten gaan 66 geavanceerde F-16C/D straaljagers aan Taiwan verkopen. Het voorstel voor de verkoop zou eerder deze maand door een Taiwanese delegatie zijn gedaan tijdens een militaire bijeenkomst. Dit meldt de Chinese krant China Times vandaag op basis van een nog onbevestigd rapport. Met de deal zou een bedrag van ruim 3 miljard dollar gemoeid zijn.

Als het rapport op waarheid berust, dan wordt dit de grootste levering van Amerikaanse wapens aan Taiwan sinds 2001. In dat jaar kocht het eiland onder andere acht dieselonderzeeërs en gemoderniseerde Patriot-raketten. Volgens de China Times zou de aanschaf van de F-16's een tussenstap zijn naar de aanschaf van "derde generatie" gevechtsvliegtuigen. Ook deze zouden door de Verenigde Staten geleverd gaan worden.

De verkoop van de straaljagers ligt in het verlengde van de Taiwan Relations Act uit 1979 die Amerika verplicht Taiwan "te voorzien van wapens van defensieve aard om het land te beschermen tegen bedreiging van de sociale en economische stabiliteit". Effectief houdt dit in dat de Verenigde Staten Taiwan helpen tegenwicht te bieden tegen de aanhoudende uitbreiding van het Chinese wapenarsenaal. De Taiwanese minister van Defensie weigerde commentaar te geven op het rapport.