Hel in Braziliaanse gevangenis

Icoon BuitenlandsAl ruim een maand lang zijn er ernstige opstanden in de gevangenissen in BraziliŽ. Hierbij lieten tot nu toe vijf bewakers en een onbekend aantal gevangen het leven. In de gevangenis in het plaatsje Araraquara is men nu ten einde raad. Delen van het gebouw zijn vernield. Alle gevangenen zijn nu bijeengedreven op de binnenplaats, waarna alle toegangsdeuren zijn dichtgelast. Voorlopig kan niemand er meer in of uit. Eten, drinken en medicijnen worden vanaf het dak gegooid, zodat de gevangenen in elk geval te eten hebben.

De veertienhonderd mannen op de binnenplaats, die bedoeld is voor maar 160 man, hebben een groot tekort aan toiletten en medische verzorging. Hun behoefte doen ze in plastic zakken, die vervolgens in een hoek van de binnenplaats gedeponeerd worden, om de rest tenminste een beetje schoon te houden. Ook hebben de gevangenen weinig kleding en moeten ze 's nachts vanwege de kou bovenop elkaar slapen om elkaar warm te houden. Onder druk van de media en advocaten zijn inmiddels 107 gewonden overgeplaatst naar andere inrichtingen. Een gevangene die ooit plastisch chirurg was probeerde tot die tijd deze gewonden zo goed en zo kwaad als het ging medische verzorging te bieden. Voor de rest is overplaatsing uitgesloten, omdat BraziliŽ een cellentekort heeft van 28.800 plaatsen.

De meningen zijn verdeeld over hoe het nu verder moet. Gouverneur Lembo van S„o Paulo maakt het niet zoveel uit. De gevangenen hebben dit aan zichzelf te wijten, vindt hij. "Dit drama is niet door ons veroorzaakt.". De voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Orde van Advocaten in Araraquara deelt deze conclusie niet. Volgens hem deden veel gevangenen helemaal niet mee aan de opstanden. Bovendien zitten er volgens hem ook veel gevangenen tussen die in voorarrest waren en dus nog geen proces gehad hebben. Deze mensen zitten wellicht onschuldig in de gevangenis.