Eerste reacties op val kabinet

Icoon PolitiekIn reactie op de val van het kabinet hebben verschillende politici hun mening laten horen. Uit de diverse reacties blijkt dat de gedachten over de situatie verdeeld zijn. Hieronder een selectie van de reacties.

Lousewies van der Laan, fractievoorzitter van D66 en degene die aankondigde het vertrouwen in het kabinet op te zeggen, zegt zich uitstekend te voelen, maar erg moe. Ze is verbaasd over de manier waarop Verdonk haar positie heeft misbruikt om haar straatje schoon te vegen. Hierdoor was op een gegeven moment de maat vol. Volgens Van der Laan vond Balkenende Verdonk blijkbaar belangrijker dan het goed regeren en daarom is het hele vertrouwen in de regering opgezegd. Ze vindt het jammer dat het zo gelopen is, maar absoluut niet haar schuld.

Mark Rutte, de kersverse fractievoorzitter van de VVD, is nogal kwaad dat de ministers tóch achter de fractie gingen staan waardoor een val van het kabinet onvermijdelijk werd. Hij zegt dat het onacceptabel is dat het D66-optreden van de afgelopen dagen geleid heeft tot de val van dit kabinet.

Collega Wouter Bos wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen, hij hoopt op oktober.

Femke Halsema van GroenLinks, die het initiatief nam voor de motie tegen minister Verdonk, zegt "verbluft" te zijn over het besluit van de minister-president. Ze had verwacht dat het kabinet het wel zou redden, maar dan zonder D66.

SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen vindt het "logisch en goed" dat het kabinet is gevallen. "Na vier jaar Balkenende is het nu de tijd de kiezer weer eens aan het woord te laten". Volgens hem heeft de regering het draagvlak buiten de Tweede Kamer al lang verloren en sinds donderdagmiddag ook in de Kamer. "Ik sta niet graag op andermans graf te dansen, maar ik kan natuurlijk niet zeggen dat ik rouwig ben om de conclusie die de premier vanavond heeft getrokken. Al betreur ik dat er zo'n gênant circus aan vooraf moest gaan."