Van Dam en Peper in de aanval op Bos

marcel van DamPvdA-leider Wouter Bos misleidt de kiezer, door te stellen dat zijn plannen alleen rijke ouderen benadelen. Die kritiek komt niet van een CDA'er of VVD'er, maar nota bene van PvdA-prominent Marcel van Dam (68). In een column in de Volkskrant stelt Van Dam dat ouderen niet meer veilig zijn bij de PvdA, nu zij van Wouter Bos moeten gaan meebetalen aan hun eigen AOW.

"Bos zegt dat zijn plannen alleen de rijke ouderen benadelen. Dat is een pertinente leugen. Het raakt de lage en middeninkomens ook fors", zegt Van Dam. Gepensioneerden zouden zich moeten mobiliseren en een Progressieve Ouderen Partij moeten oprichten 'om Bos te stoppen'. Van Dam roept het CDA en de VVD op om het behoud van de AOW tot hoofdpunt te maken van de verkiezingscampagne, en zegt bij de volgende verkiezingen niet op zijn partij te zullen stemmen.

Oud-minister en -burgemeester van Rotterdam Bram Peper (66) is het volkomen eens met zijn generatiegenoot Van Dam. "De generatie die nu van de AOW profiteert, is juist de generatie die er ook altijd voor heeft betaald. Het is een grondrecht, een solidariteitselement." Volgens Peper maakt Bos een politiek erg onverstandige stap. "Zo hits je de tegenstellingen op tussen jong en oud. Dat is electoraal levensgevaarlijk. Hij riskeert een opstand van de grijze horde." Hoewel de beide oud-politici een ouderenpartij kansen toedichten zijn ze niet van plan zelf met een dergelijke partij terug te keren in de politiek. Van Dam: "Maar ik wil ze wel mobiliseren. We worden in de maling genomen, jongens. Veel ouderen denken nu: mooi dat rijken wat meer gaan betalen. Terwijl ze straks zelf de rekening krijgen."

Met dank aan TheLuggs, betwet en izmirB voor de submit.