België wil selectief Polen toelaten

Icoon Buitenlands België gaat de toegang voor Oost-Europese werknemers versoepelen. De Belgische deelstaten kunnen specifieke sectoren aanwijzen, waarin extra werknemers nodig zijn. Alleen van de deelstaat Brussel is bekend dat ze verplegers, loodgieters, electriciëns, automonteurs, bouwvakkers, architecten, accountants, ingenieurs en IT specialisten willen toelaten. Vlaanderen en Wallonië zullen aan het einde van deze maand aangeven in welke sectoren Oost-Europese werknemers kunnen gaan werken.

Belgische vakbonden hebben er in januari voor gezorgd dat de grenzen niet geheel open gaan. Ze zijn bang voor hogere werkloosheid onder Belgische werknemers. Belgische werkgeverorganisaties vinden juist dat de regels nog soepeler gemaakt moeten worden. Een studie van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen (CGKR) gaf aan dat met de huidige maatregelen duizenden Polen zwart in België werken.

Oude EU-lidstaten kunnen tot 2011 Oost-Europese werknemers weigeren. Groot-Brittannië, Ierland en Zweden hebben de grenzen volledig geopend voor Oost-Europese werknemers. Finland, Portugal en Spanje gaan dit jaar hun grenzen openen. In Nederland wilde de regering de grenzen geheel openen, maar de Tweede Kamer lijkt moeite te hebben met dit voorstel. Frankrijk gaat net als België selectief sectoren aanwijzen waar Oost-Europeanen kunnen werken. Denemarken opent de grenzen elk jaar een beetje. Over drie jaar zullen ook in Denemarken de grenzen open zijn. Duitsland, Oostenrijk en Italië blijven hun grenzen dicht houden. Luxemburg en Griekenland hebben nog geen besluit genomen.