Veel handtekeningen voor rookverbod horeca

Icoon BinnenlandsClean Air Nederland (CAN), een antirookorganisatie, wil middels een Burgerinitiatief de Tweede Kamer een verbod op roken in horecagelegenheden laten leggen. De organisatie heeft bijna genoeg handtekeningen verzameld om het voorstel in te dienen in mei, als het Burgerinitiatief ingaat. Dat vertelde voorzitter Van den Oetelaar dinsdag.

Vanaf 1 mei kunnen Nederlanders via het Burgerinitiatief zelf een onderwerp aandragen waarover de Tweede Kamer zich zal moeten uitspreken. Initiatiefnemers van de voor te dragen kwestie moeten in totaal 40.000 handtekeningen verzamelen om het Burgerinitiatief in werking te laten treden. Clean Air Nederland beweert er inmiddels ruim 30.000 te hebben en verwacht de resterende 10.000 zonder problemen binnen te halen.

Na het besluit van de Tweede Kamer in 2003 om elke Nederlander een rookvrije werkplek te garanderen, zal dit een volgende kwestie in de strijd tegen het roken zijn, waarover de parlementsleden een beslissing zullen moeten nemen. De Tweede Kamer vond het in 2003 nog te ver gaan om roken ook in horecagelegenheden te verbieden, maar CAN wil dat er opnieuw een beslissing moet worden genomen. Dit zou mogelijk moeten zijn, aangezien deze kwestie twee jaar geleden als agendapunt is behandeld. Een vraagstuk moet volgens de regels namelijk minstens twee jaar vůůr het Burgerinitiatief als laatst zijn behandeld in de Tweede Kamer.

Volgens een medewerker van de Kamer heeft het parlement echter een half jaar geleden nog gestemd over de Tabakswet. Hij verwacht dat het voorstel van de antirookorganisatie zal worden afgewezen door de toetsingscommissie van het Burgerinitatief.

Met dank aan belikewater voor de submit.