Bevrijdingspop Haarlem weert Lange Frans en Baas B

Frans en BLange Frans en Baas B zijn niet welkom op Bevrijdingspop Haarlem. Deze beslissing heeft de organisatie van het festival genomen naar aanleiding van de vechtpartij van vorige week vrijdag, waarbij Lange Frans (Frans Frederiks) een achttienjarige jongen uit zijn publiek in Meppel mishandelde.

Lange Frans en Baas B werden vorige maand benoemd tot 'ambassadeur van de vrijheid'. In die hoedanigheid staan zij als de zogenoemde helikopteract op 5 mei op de programma's van diverse bevrijdingsfestivals. Met een helikopter zullen zij naar verschillende locaties worden gevlogen.

De organisatie van het feest in Haarlem heeft nu echter besloten de twee rappers niet als act te willen hebben. Er staan nog wel optredens van de twee gepland in Amsterdam, Utrecht en Almere. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de organisatie die de vrijheidsambassadeurs aanwijst, heeft de actie van Lange Frans eveneens veroordeeld. De rapper mag echter wel aanblijven als ambassadeur van de vrijheid.

"Hoe irritant mensen in je publiek ook kunnen zijn, als helikopteract van de Bevrijdingsfestivals en daarmee spreekbuis van vrijheid en tolerantie, dien je een voorbeeldfunctie", aldus Marcel Sukel, voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem. "Wij vinden het echt niet kunnen je op een dergelijke manier uit te laten. Voor niemand niet, maar zeker niet voor een ambassadeur van de vrijheid. Het filmpje wat te zien is op weblog GeenStijl laat aan duidelijkheid niets te wensen over."

In het gastenboek op de site van Bevrijdingspop stromen de reacties sinds het incident met Lange Frans binnen. Veel mensen keuren daarin de actie van de rapper af. "Wij trekken ons de reacties in ons gastenboek aan en nemen ook deze signalen serieus. Ons publiek mag en moet ons aanspreken op de keuze van onze acts. Wij zijn en blijven een festival met een boodschap. Respect, begrip voor elkaar en vrijheid willen we op een positieve manier onder de aandacht brengen", aldus Sukel.

Met dank aan M42, BVO, GC_Stef en punkr1 voor de submit.