VVD-fractie keert zich tegen Hirsi Ali

Ayaan Hirsi AliHet liberale Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft gisteren onder vuur gelegen binnen haar eigen fractie. De VVD'ers keerden zich tegen uitspraken van de voormalige Somalische over een veroordeling van een lid van de Hofstadgroep. Hirsi Ali stelde ongelukkig te zijn met de veroordeling van Mohammed Fahmi B., die extremistisch materiaal zou hebben verspreid.

"In een open samenleving mag je een radicaal gedachtegoed hebben en verspreiden, ook al leidt dat in de kern tot geweld. De bestrijding daarvan hoort niet bij de rechter thuis, omdat die dan wordt opgezadeld met politieke en theologische onderwerpen", zo betoogde Hirsi Ali. Deze zienswijze werd unaniem door haar partijgenoten afgewezen. Volgens ingewijden staat Hirsi Ali alleen in de fractie, nu Jozias van Aartsen weg is als fractievoorzitter. Van Aartsen, die nog wel Kamerlid is, hield zich buiten de discussie. "Hij hield zijn mond. Dat zou ik ook doen als ik hem was", aldus een anoniem gebleven parlementariër.

Hirsi Ali bestrijdt dat ze steun aan het verliezen is binnen de VVD. "Er is alleen sprake van een verschil van inzicht op één punt en ik heb niet het gevoel dat mij nu de mond is gesnoerd", laat ze weten aan De Telegraaf. Ze geeft daarbij aan niet van plan te zijn haar uitspraken eerst voor te leggen aan haar fractiegenoten. "Alleen bij beleidswijzigingen zal ik dat doen, maar als het om een moreel oordeel gaat, zal ik dat altijd geven. Het is hier niet de oude SovjetUnie, we zijn een liberale partij."

Onder de nieuwe, tijdelijke, fractievoorzitter Willibrord van Beek wil de fractie een andere, meer gematigde, koers varen dan onder Van Aartsen, zo verklaarde één van de fractieleden. "We moeten waken voor het beeld van de VVD als anti-islampartij", aldus het niet met name genoemde Kamerlid. Van Beek waarschuwde vorige week al dat hij afwijkende standpunten van fractieleden niet zou pikken.