Halsema (GroenLinks) haalt uit naar VVD

Icoon VerkiezingenFemke Halsema, fractieleidster van oppositiepartij GroenLinks, zegt genoeg te hebben gehad van de "rechtse winter" en meent dat het huidige kabinet zijn beste tijd heeft gehad. Halsema hekelt de VVD, die "vooral campagne voert ten koste van anderen". Ook zouden VVD-bewindslieden hun posities misbruiken om de campagne te bespoedigen.

Daarbij doelde Halsema onder meer op minister Zalm van Financiën, die volgens haar de kwestie over de onroerendezaakbelasting voor campagnedoeleinden heeft uitgebuit. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken zou willen scoren met een hard beleid, en heeft dat laten zien door de afhandeling van Taida Pasic en homoseksuele Iraniërs, zo meent de GroenLinks-leidster.

Halsema deed deze uitspraken tijdens de slotmanifestatie van de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Hans Wiegel heeft ze omgedoopt tot "de liberale roeptoeter van de VVD". De manier waarop hij D66 en minister Pechtold van Bestuursvernieuwing heeft behandeld, noemde ze "onsmakelijk". "De aanval op D66 heeft een politiek doel. De VVD wil polariseren en kennelijk snel nieuwe verkiezingen", aldus de politica.

De kabinetsmissie "meedoen, meer werk, minder regels" heeft uiteindelijk ook niets opgeleverd, stelde Halsema. Ze kijkt ook vooruit en is van mening dat de voortekenen van "een linkse lente" goed zijn. Wel hoopt ze dat de PvdA dan eindelijk de linkse kant kiest.


Femke Halsema

Met dank aan dewitteparel en IHVK voor de submit.