'Wees eerlijk tegen Turkije, zeg nee'

Icoon EuropaDe Oostenrijkse vice-kanselier en minister van Verkeer Hubert Gorbach maant de Europese Unie (EU) duidelijk te zijn tegen de aanvraag tot toetreding van Turkije en glashard nee te zeggen. Op een bijeenkomst van Europese verkeersministers zegt hij dat de manier waarop de EU handelt niet eerlijk is jegens Turkije. "Als we doen alsof we in staat zijn om een land als Turkije op te nemen, negeren we de werkelijkheid. Want dat zijn we niet", meent Gorbach, lid van de rechts-populistische BZÖ geleid door Jörg Haider. "We hebben hen wel die indruk gegeven, ten onrechte."

Gorbach heeft het niet goed op met heimelijke politici die niet recht voor hun raap zijn. Zij die "net doen alsof ze Turkije zo snel mogelijk een volledig lidmaatschap willen aanbieden of dat zelfs in het vooruitzicht stellen", zijn volgens de Oostenrijker een schande omdat ze daarnaast in eigen land zeggen "dat ze dat helemaal niet willen", zo meent hij.

Ook over tien jaar zal Turkije volgens Gorbach niet klaar zijn voor toetreding tot de EU. "Volgens mij is Turkije domweg niet geschikt als lidstaat - door zijn geschiedenis, zijn geografie en door zijn potentieel voor conflict." Zijn eigen land Oostenrijk lijkt volop achter de vice-kanselier te staan. Maar liefst tachtig procent van de bevolking is tegen het Turkse lidmaatschap.

Maandag gaat een burgerinitiatief uit tegen waarin Oostenrijkers zich kunnen uitspreken tegen de toenemende Brusselse bemoeienis. Zo zijn onder het motto 'Stop de EU waanzin' door het hele land posters opgehangen waar gesluierde vrouwen en de tekst 'Is dit onze toekomst' opstaan.


Hubert Gorbach