'Leerlingenstop op het MBO'

Icoon OnderwijsMBO-opleidingen op het gebied van onder meer theater, mode, communicatie en sport bieden volgens voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid te weinig kans op een baan. Hij vindt dan ook dat het middelbaar beroepsonderwijs minder leerlingen moet toelaten bij deze studies. Om de jeugdwerkloosheid omlaag te brengen moeten de opleidingen volgens hem een leerlingenstop invoeren. Hij krijgt steun van de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW en van de vakcentrale FNV.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid adviseert het kabinet over de jeugdwerkloosheid. Eind vorig jaar zat van de jeugdige beroepsbevolking twaalf procent zonder werk. "Een beroepsopleiding moet kijken naar wat de arbeidsmarkt vraagt, in plaats van op te leiden voor werkloosheid," aldus De Boer.

De Bve Raad, de brancheorganisatie voor middelbaar beroepsonderwijs, begrijpt de uitlatingen van De Boer niet. Voorzitter Margo Vliegenthart zegt dat bedrijfsleven en mbo al op elkaar zijn afgestemd. Alleen in de gezondheidszorg is een probleem, volgens haar. Er zijn daar te weinig stageplaatsen.

Op het MBO zitten ongeveer 475.000 leerlingen. In 2004 verlieten ongeveer 64.000 jongeren de school zonder diploma. Van hen zit eenderde zonder werk.