KPN en Endemol samen in digitale tv

Icoon TelevisieKPN gaat samen met Endemol digitale televisie aanbieden via breedbandverbindingen en mobiele telefoons. Voor de zomer gaat KPN abonnementen op de markt brengen met zestig televisiezenders in het pakket, aldus de telecomaanbieder.

KPN lichtte vandaag, voor de bekendmaking van de jaarcijfers, haar idee over de nieuwe IP-televisie-dienst toe. Het bedrijf is van plan om in het tweede kwartaal van 2006 televisie via snelle ADSL-verbindingen te gaan verhandelen. Wat de consument voor de nieuwe dienst moet gaan betalen is nog niet bekend.

Om wat vernieuwends te brengen gaat KPN samen met Endemol nieuwe televisieformules uitproberen. Vandaag is daartoe een niet-bindende intentieverklaring getekend tussen de twee. Het is de bedoeling dat KPN en Endemol een joint venture oprichten, die beelden van Endemol gaat exploiteren over de KPN netwerken. De vooralsnog naamloze onderneming gaat de binnen- en buitenlandse Endemol-archieven exploiteren en krijgt dus de beschikking over bijvoorbeeld beelden van Medisch Centrum West, De Mounties, De Mini Playback Show, Tien voor Taal en De Fabriek. Endemol wil ook nieuw materiaal gaan opnemen, speciaal voor de mobiele telefoongebruikers. Met zestig partijen uit de radio- en televisiewereld sloot KPN een deal om beeld en geluid door te mogen geven naar Nederlandse radio's en tv's. Dat is een toename van 23 televisiezenders en zeventien radiozenders die het bedrijf op dit moment doorgeeft aan haar klanten die gebruik maken van de digitale dienst.

Klanten die van de nieuwe dienst gebruik gaan maken, krijgen een modem waarop tot 100 uur video kan worden opgeslagen. Zo wordt het mogelijk om live-beelden te kunnen pauzeren en later verder te kijken. Ook zullen er extra zenders beschikbaar komen met diverse thema's, waaronder muziek, erotiek, sport, nieuws en jeugd. Of die zenders extra gaan kosten is nog niet bekend. Tevens wordt het voor klanten mogelijk om nieuwe films te kunnen kijken middels een digitale videotheek.