Oslo duurste stad van de wereld

Icoon EconomieOslo is momenteel de duurste stad ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), het onderzoeksbureau van het Britse weekblad The Economist. De Noorse hoofdstad stoot Tokio van de troon; de Japanse hoofdstad stond maar liefst veertien jaar op nummer één op de lijst van dure steden.

Het feit dat Oslo zo duur is, hangt samen met de sterke economische groei die Noorwegen doormaakt en de lage rente in het land. Hierdoor is het consumentenvertrouwen namelijk groot en wordt er veel uitgegeven. De lagere waarde van de Japanse munt, de yen, heeft eveneens invloed op de positiewisseling van Oslo en Tokio.

Achter deze twee steden staat de IJslandse hoofdstad Reykjavik op nummer drie. Reykjavik verdrong een andere Japanse stad, Osaka, die nu op vier staat. De rest van de top tien wordt gecompleteerd door Europese steden Parijs, Kopenhagen, Londen, Zürich, Geneve en Helsinki.

Veel stijgers op de totale lijst zijn Oost-Europese steden als Kiev, Warschau en en Praag, waar het leven flink duurder is geworden. De duurste Amerikaanse stad is New York, op nummer 27. Lusaka, de hoofdstad van Zambia, staat 91ste. Op de laatste plaats van de 130 onderzochte steden prijkt de Iraanse hoofdstad Teheran.