Internet-'satire' door rechter afgestraft

Icoon InternetDe maker van de website Het Periodiek Internetsysteem is afgelopen week door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot 1000 euro boete wegens het opzettelijk beledigen van homoseksuelen en Joden. Volgens de maker van de site betreft het een website met humoristisch en satirisch bedoelde columns. De rechter kon er de humor en satire echter niet van inzien en oordeelde dat 'de grenzen van het aanvaardbare zijn overschreden'.

In maart 2005 deed het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) aangifte tegen de maker van de site. Hij weigerde bepaalde passages te verwijderen van zijn naar eigen zeggen 'fictieve christelijke internetgemeente'. Op de site staan columns van onder meer het pseudoniem 'Andries Knevel', waarin ook bijbelteksten worden aangehaald.

Het MDI heeft laten weten blij te zijn met het vonnis; ''de rechter heeft met dit vonnis een duidelijke grens aangegeven.'' De uitspraak toont volgens het meldpunt helder aan dat het internet geen vrijplaats is voor het doen van discriminerende uitingen. De veroordeelde maker heeft laten weten waarschijnlijk in hoger beroep te gaan.

De site staat overigens ook wel bekend als 'De kerk van Fred Phelps'. De HomoLesBi Federatie Nederland deed in oktober 2004 reeds aangifte tegen de site. De federatie viel over zinsnedes als: ''ondertussen gaat het proces der verloedering gewoon door en glippen steeds meer homo's de politiek en de beeldbuis in. [...] En dat terwijl zij die tolerant zijn jegens de homo's minstens net zo erg zijn als de nichten zelf. Ze zullen bestraft worden, en wel in de eeuwige poel des vuurs! God haat Nederland. [....] Homo's zijn tegenwoordig zo trots op hun homoseksuele gedragingen, dat het uitermate moeilijk wordt om hen te genezen. Want hij die trots op iets is, heeft daar geen berouw over. Daarom is de doodstraf voor een homofiel in mijn ogen nog een te milde straf''.