'Bush verantwoordelijk voor onthutsende wandaden'

Dries van AgtDe Amerikaanse president George W. Bush is politiek verantwoordelijk voor 'onthutsende wandaden waaraan de VS zich nu gedurig schuldig maakt'. Dat is niet de mening van de eerste de beste, maar van de voormalige Nederlandse premier Dries van Agt. De 74-jarige CDA'er doet zijn uitspraken in een interview met het omroepblad Studio KRO Magazine.

"Ik wil de man niet moreel veroordelen, omdat ik niet precies weet wat hij nou allemaal wel en niet weet, maar hij is in ieder geval politiek verantwoordelijk", stelt Van Agt. In het vraaggesprek gaat de politicus die Nederland tussen van 1977 en 1982 leidde ook in op zijn pro-Palestijnse standpunt. Binnen zijn eigen partij voelt hij zich 'volstrekt onvoldoende begrepen'. "Het is mij totaal onbegrijpelijk waarom de Tweede Kamerfractie van het CDA en het partijbestuur geen gehoor geven aan mijn betoog om deze zaak eens anders te gaan bezien dan vanuit het nog altijd heersende vooroordeel waaraan ik zelf zolang heb geleden", aldus Van Agt.

Van Agt schaarde zich onlangs aan de zijde van Gretta Duisenberg, toen deze in het VARA-programma Het Zwarte Schaap hevig bekritiseerd werd voor haar opstelling in het Israëlisch-Palestijnse conflict.