Geen 8,3 miljard euro vergoeding Philip Morris

Icoon JustitieHet hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Illinois heeft donderdag een belangrijk vonnis van een lagere rechtbank vernietigd. Het hof stelde dat de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris consumenten niet onjuist heeft voorgelicht over 'light'-sigaretten. Dit betekent dat de fabrikant geen schadevergoeding van 10 miljard dollar (8,3 miljard euro) hoeft te betalen.

In 2003 had een rechtbank bepaald dat de tabaksfabrikant, die onder meer de sigaretten van Marlboro en Chesterfield fabriceert, dit bedrag moest betalen aan de staat en ongeveer 1,1 miljoen rokers, die de zaak hadden aangespannen. Zij stelden dat het bedrijf in 1971, toen de light-sigaretten op de markt werden gebracht, wist dat deze niet minder slecht voor de gezondheid waren dan gewone sigaretten en dat consumenten verkeerd zijn ingelicht.

Het hooggerechtshof meent echter dat Philip Morris niets heeft misdaan omdat overheidsvoorschriften zijn nageleefd. Volgens het hof heeft de tabaksfabrikant producten terecht aangeduid als 'light' of 'low tar'. Deze sigaretten waren in 2003 goed voor 85 procent van de Amerikaanse sigarettenmarkt.

Philip Morris, onderdeel van de Altria Group, had eerder aangegeven failliet te gaan als het de miljardenvergoeding had moeten betalen. Het aandeel Altria schoot na het gerechtelijke besluit van donderdag met bijna zes procent omhoog op de effectenbeurs in New York.