Joyrider werd opgeleid door buschauffeurs

Icoon VervoerDe 15-jarige jongen die afgelopen maandag en dinsdag, zonder brokken te maken, met drie gestolen bussen rondreed in Apeldoorn en Doetinchem, blijkt zijn prestatie niet alleen op basis van talent te hebben geleverd.

De jongen is namelijk tijdens de voorbereiding van een spreekbeurt door chauffeurs van Connexxion opgeleid, zo vertelt het neefje van de dader, de 14-jarige Sylvester van Hagen, vanmorgen in De Telegraaf: "We hielden samen een spreekbeurt over lijnbussen, dus regelden we een afspraak met een Connexxion-chauffeur. We mochten ook op het gaspedaal drukken. En voor starten hoef je maar twee knopjes in te drukken, dus dat kan ik ook".

De chauffeurs leerden de jongens verder om de busdeuren te openen als de chauffeur afwezig is, de bussen te starten, stoelen en stuur op lengte te verstellen en waar het gas en de rem zitten.

Volgens Sylvester is zijn neef een echte 'busfreak': "Hij is nou eenmaal helemaal gek van bussen. Zijn kamer hangt vol met posters van Connexxion. Hij gaat ook altijd met de bus naar school en kijkt dan precies af hoe alles moet".

Een woordvoerder van Syntus, een van de maatschappijen waarvan een bus werd meegenomen, heeft verklaard dat de joyrider zich mag melden voor een chauffeursopleiding, zodra hij de juiste leeftijd heeft bereikt.De 14-jarige Sylvester van Hagen, het neefje van de joyrider.