Knippen van muizentenen is toegestaan

NoNdeKutJe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Onderzoek De ministers Hoogervorst (Volksgezondheid) en Veerman (Landbouw) hebben in een brief aan Tweede Kamerlid Van Velzen van de SP geschreven dat het is toegestaan om bij pasgeboren knaagdieren een deel van de teen te verwijderen. Het Dier Experimenteel Centrum (DEC) van het Erasmus MC doet dit in sommige onderzoeken bij pasgeboren muizen. Dat gebeurt om de knaagdieren later te kunnen identificeren. Volgens het DEC zijn er geen alternatieven. Van Velzen heeft hierover vragen gesteld.

Zo vroeg het Tweede Kamerlid zich af of Nederland zich met het toestaan van het knippen van muizentenen niet soepeler opstelt dan de Verenigde Staten. De ministers ontkennen dat. De Amerikaanse Food and Drug Administration legt geen beperkingen op voor het knippen van tenen van muizen tot drie weken. Nederland blijft binnen de door de FDA gehanteerde grenzen, aldus de ministers Hoogervorst en Veerman.

Het knippen van muizentenen kwam onlangs in het nieuws. Het hoofd van het Dier Experimenteel Centrum werd door een website genomineerd voor de titel dierenbeul van de maand. Daarop spande zij uit angst voor bedreigingen een rechtszaak aan tegen de dierenactivist achter de site. De rechtbank in Den Haag besloot dat de naam van de website moest worden gehaald.