Amerikanen blijven internet beheren

Icoon InternetHet internet zal de komende jaren onder beheer van de Verenigde Staten blijven. Dit is gisteravond afgesproken door delegatieleden van een groot aantal landen. De deal kwam tot stand niet lang voor de start van de top van de Verenigde Naties (VN) in Tunesië, die handelt over internet en vandaag is begonnen.

Op de top zal onder meer besproken worden hoe internet voor arme landen beter toegankelijk kan worden gemaakt. Dit overleg werd echter overschaduwd door discussie over wie het gezag houdt over technische zaken als de verdeling van domeinnamen. Meerdere landen gaven aan het beheer van internet over te willen geven aan een internationale instelling, zoals de VN. De Nederlandse minister Brinkhorst van Economische Zaken gaf eerder aan dat hij vindt dat er weinig mis is met het internetbeheer op dit moment.

En nu is dus overeengekomen dat de Amerikaanse organisatie ICANN de baas blijft over technische zaken rond het internet. ICANN werd in de jaren '90 door de Amerikaanse overheid in het leven geroepen als internetbeheerder. Er is echter wel enigszins tegemoetgekomen aan de wensen van enkele landen, zo komt er een internationaal forum dat bepaalde kwesties over het internet kan bespreken. Deze instelling zal bestaan uit bedrijven, overheden en belangengroepen. De rol van het forum zal slechts adviserend zijn.