Chirac wil harde aanpak relschoppers

De Franse president Chirac heeft vanavond na een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad laten weten dat relschoppers hard zullen worden aangepakt. De veiligheid en orde moeten zo snel mogelijk worden hersteld, aldus de president: ''Zij die geweld en angst willen zaaien, zullen worden opgepakt, berecht en gestraft.'' Chirac benadrukte dat de toestanden in de voorsteden moeten worden verbeterd ''met respect voor iedereen, met rechtvaardigheid en gelijkheid van kansen.''

Welke speciale maatregelen er worden getroffen om de rellen - die zich inmiddels hebben verspreid over steden in geheel Frankrijk - te stoppen, werd niet gezegd. In de afgelopen tien dagen zijn 850 relschoppers aangehouden. Twintig daarvan zijn via snelrecht reeds veroordeeld tot straffen van maximaal één jaar cel.

Brandbommenfabriek
In Evry, een zuidelijke voorstad van Parijs, ontdekte de politie gisteren in een pand een 'brandbommenfabriekje'. Er werden 150 brandbommen aangetroffen alsmede ruim honderd flessen, tientallen liters benzine en bivakmutsen. Ook werden zes jongeren (allen onder de 18 jaar) gearresteerd. Volgens Justitie toont de ontdekking aan dat de door de relschoppers gebruikte brandbommen niet door kinderen thuis in een schuurtje in elkaar worden geprutst.

De Franse politie zegt verder geen aanwijzingen te hebben dat de onrust landelijk gecoördineerd wordt. Wel zouden relschoppers in de afzonderlijke plaatsen contact onderhouden via gsm en internet.

De oproer in Frankrijk is begonnen na de dood van twee moslimjongeren die op de vlucht waren voor de politie. De ouders van het duo riepen zaterdag de relschoppers op tot kalmte. Maar zij eisten ook excuses van de Franse staat voor de politie-inzet bij een moskee, waarbij traangas werd gebruikt. Frankrijk telt zo'n vijf miljoen moslims, meer dan in enig ander land in West-Europa.

Het geweld van de afgelopen dagen heeft de Franse samenleving hardhandig met haar neus op de onvrede en woede gedrukt die al lange tijd sluimert in de voorsteden van Parijs. Daar leven veel immigranten uit Noord-Afrika en hun in Frankrijk geboren kinderen onder vaak zeer slechte omstandigheden een bestaan in de marge. Er heerst veel werkloosheid, mensen worden of voelen zich gediscrimineerd, de misdaadcijfers zijn hoog en jongeren zoeken soms een uitweg in het moslimextremisme.

Update 23:49 uur
Zojuist heeft de Franse politie gemeld dat er vanavond door oproerkraaiers is geschoten op de politie in de Franse stad Grigny, ten zuiden van Parijs. Hierbij raakten dertig agenten gewond, waarvan er twee op dit moment ernstig aan toe zijn.

Dit incident vond plaats in de elfde nacht van rellen in Frankrijk. Circa tweehonderd jongeren gooiden stenen en andere voorwerpen naar de politie, waarna sommige relschoppers begonnen te schieten op de politie.