CDA: 'Accijns sterke drank moet omlaag'

Icoon AlgemeenHet CDA laat vandaag weten dat zij vinden dat de accijns op sterke drank, zoals jenever, whisky en cognac, per 1 januari 2006 omlaag moet. Dit kan in sommige gevallen ervoor zorgen dat een literfles sterke drank anderhalf tot twee euro goedkoper wordt.

De regeringspartij wordt in dit voorstel gesteund door coalitiepartners VVD en D66. Kamerlid Frans de NerÚe tot Babberich van het CDA zegt dat de omzet van de slijterijen in Nederland sinds de laatste accijnsverhoging in 2003 schrikbarend is gedaald. Vooral in de grensstreken is het omzetverlies hoog, soms wel 46 procent. Dat komt doordat veel consumenten hun borreltjes inslaan bij slijterijen net over de grens in BelgiŰ en Duitsland. Volgens de slijterijen zal de omzetdaling de komende jaren doorzetten.

Het CDA-Kamerlid voegt toe: "Hierdoor komt er niets terecht van de boogde hogere opbrengst van 70 miljoen euro per jaar door de accijnsverhoging uit 2003. Sterker nog, de omzet pakt blijvend zo'n 100 miljoen euro lager uit." Het CDA wil dan ook dat het kabinet de accijnsverhoging volledig terugdraait, zodat het niveau van voor 2003 weer wordt bereikt.

Een eerdere poging dit jaar van de Tweede Kamer om de accijns te verlagen mislukte. Een nieuwe berekening van het EIM, het onderzoeksbureau voor midden- en kleinbedrijf, laat zien dat een lagere accijns leidt tot hogere verkoopcijfers. Dit zou leiden tot een meeropbrengst voor de schatkist van 36 miljoen euro in 2008 en maar liefst 121 miljoen euro in 2009.