Nederlandse Chinook maakt noodlanding

Justinn, FabFabFabFab en thijsje123 hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een Chinook transporthelikopter van de Nederlandse luchtmacht heeft vanmorgen een noodlanding moeten maken in het noorden van Afghanistan. Drie van de zeventien inzittenden raakten licht gewond.

Een Amerikaans reddingsteam heeft inmiddels de militairen in veiligheid gebracht. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het toestel beschoten is, aldus het ministerie van Defensie.

De helikopter was onderweg van de Nederlandse mariniersbasis bij Mazar e Sharif naar de Amerikaanse basis Bagram. Op 40 kilometer van de Amerikaanse basis kreeg het toestel problemen. De drie gewonden zijn overgebracht naar het veldhospitaal in de Amerikaanse basis. Twee van de drie konden na een korte behandeling weer het hospitaal verlaten, de derde zal naar verwachting ook snel worden ontslagen uit het hospitaal.

De overige mariniers zijn overgebracht naar de Nederlandse F-16 basis op het internationale vliegveld bij de hoofdstad Kabul. De Chinook deed dienst als ambulancehelikopter en was via Bagram op weg naar de luchtmachtbasis bij Kandahar. Daar zou de helikopter bij drie andere transporthelikopters worden gevoegd van de Nederlandse 'special forces'.

De Chinook was ter vervanging van het in juni verongelukte toestel van de Nederlandse commando's. De bemanning daarvan raakte bij een landing in onherbergzaam gebied de controle over het toestel kwijt, hierop kantelde het en vloog in brand. De bemanning kwam bij dit ongeluk met de schrik vrij. Een onderzoek loopt nog naar de oorzaak van dat ongeluk.

Wat er met de Chinook die vandaag een noodlanding moest maken aan de hand was is nog onduidelijk.