Voetbal: Uitslag Tsjechi - Nederland

KNVBNederland heeft zich voor de achtste keer gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voetbal. In Praag boekte Oranje een knappe 0-2 overwinning. Van der Vaart en Opdam waren de doelpuntenmakers.

Bondscoach Marco van Basten kon beschikken over een volledige fitte selectie. Daarom kende de opstelling geen enkele verrassing: het was hetzelfde team dat tijdens trainingen steeds de basis vormde. Van der Vaart begon dus weer eens in de basis, in plaats van de geschorste Cocu. Bij de Tsjechen stonden twee Ajacieden aan de aftrap: Galsek en Grygera. Oranje had alleen in Maduro een vertegenwoordiger van Ajax in de startende elf.

Tsjechi begon rustig in de Toyota Arena, om pas na tien minuten het initiatief te nemen. Vooral Milan Baros was een handenbindertje. Na een kwartier spelen kreeg de spits van Aston Villa een uitstekende kans, maar Boulahrouz herstelde zich knap na een taxatiefout. Even later appelleerde Tsjechi voor een strafschop, omdat Boulahrouz zich zou hebben vergrepen aan Baros. Oranje had wel meer balbezit dan de Tsjechen, maar deed daar - op schoten van Robben en Landzaat na - weinig mee.

Na een half uur onderscheidde Van der Sar zich door een strafschop van Rosicky te stoppen. De penalty was op zijn zachtst gezegd discutabel: Baros liet zich haken door Boulahrouz en Sars wees naar de stip. Van der Sar koos echter voor de goede hoek en behoedde Oranje voor een achterstand. Vlak na deze domper kreeg Tsjechi een nieuwe klap te verwerken. Van der Vaart ging een n-tweetje aan met Robben en eerstgenoemde opende de score.

Nederland kwam nog voor de pauze op 0-2. Een corner van Robben werd van ruime afstand ingekopt door Opdam. Daarvr kreeg Oranje via Landzaat en Van Nistelrooij (die steeds beter ging spelen) al schietkansen. Tsjechi zette daar steeds minder tegenover. Baros lag vaker op de grond dan dat hij voetbalde, en Galsek drukte te weinig zijn stempel op de wedstrijd. Poborsky kwam al helemaal niet toe aan zijn fameuze rushes.

Na de pauze probeerde Tsjechi met korte combinaties de Nederlandse verdediging in problemen te brengen. De ingevallen Smicer was een bron van veel gevaar. Veel meer dan wat corners leverde deze periode echter niet op voor de ploeg van Karel Brckner. Nederland meldde zich ondertussen niet zo vaak meer bij Cech, de doelman van de Tsjechen. Robben scoorde bijna op prachtige wijze uit een volley, maar verder wachtte Oranje af wat ging komen. Vlaar maakte na een uur zijn debuut. Hij kwam de licht geblesseerde Boulahrouz vervangen.

Tsjechi moest wel komen, maar had alleen in Rosicky een speler die zijn topvorm benaderde. Vooral Stajner liet geen onuitwisbare indruk achter. Ondanks de steeds groter wordende ruimtes slaagde Nederland er niet in een snelle tegenstoot te plaatsen. Van Nistelrooij werd te weinig bereikt, en kon ook de bal vaak niet vasthouden. Tien minuten voor tijd begon Tsjechi met het slotoffensief. Baros schoot op de lat na een mooie aanval. Nederland speelde de wedstrijd echter rustig uit en kreeg via Van Nistelrooij nog gouden kansen op de 0-3. Oranje kwam niet meer in de problemen en plaatst zich ongeslagen voor het WK, dat van 9 juni tot en met 9 juli plaatsvindt. De loting daarvoor is op 9 december in Leipzig.Tsjechi - Nederland 0-2
31. Van der Vaart 0-1
39. Opdam 0-2