'Nederlandse jongeren minder zorgeloos'

Uit het Jongeren-onderzoek van bureau Qrius, dat vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat Nederlandse jongeren (12 tot 29 jaar) een minder zorgeloos bestaan leiden dan voorheen. Vooral de recessie en de maatschappelijke gevolgen na de moord op Theo van Gogh hakken er hard in bij jongeren. Met zichzelf en met hun leven zijn ze echter wel tevreden.

Jongeren blijken moeite te hebben met de multiculturele samenleving. Ze weten niet goed hoe ze met andere bevolkingsgroepen, die ze op school of tijdens het uitgaan tegenkomen, moeten samenleven. Ook de opkomst van het internationale terrorisme baart hen zorgen. Verder maken veel tieners zich druk over het milieu en de afbrokkeling van de verzorgingsstaat.

Schulden
Financieel gaat het de jongeren niet voor de wind. Het vinden van (bij)baantjes is lastig. Sommige groepen hebben dan ook moeite om rond te komen. Hun inkomsten nemen af, terwijl het levensonderhoud duurder wordt. Van de jongeren tussen 12 en 14 jaar heeft 7% schulden, bij 15-19 jaar is dat 15%, bij 20-24 jaar 34% en in de leeftijdsgroep 25-29 jaar zelfs 44%. Een groot deel hiervan betreft overigens een lening bij de bank voor een studie. Bij de ouderen gaat het vaak om een hypotheek. Er is volgens de onderzoekers maar een kleine groep die structureel geldproblemen heeft.

Volgens Qrius wijst het onderzoek uit dat de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren lange tijd niet zo groot is geweest als nu. Men maakt zelfs een vergelijking met het roerige begin van de jaren tachtig, toen het economisch ook slecht ging en jongeren streden tegen kernwapens en kernenergie en de linkse krakersbeweging van zich deed spreken. Een dergelijk verzet zal er nu niet komen menen de onderzoekers, omdat de jeugd het comfortabeler heeft dan toen. Toch zal de jeugd die huidige positie wel moeten gaan verdedigen, waarschuwt Qrius.