Pannenkoeken bieden starters beste perspectief

Icoon economisch nieuws Wie droomt van een eigen zaak, kan het beste dromen over een pannenkoekenhuis of lingeriewinkel. Uit een onderzoek Starterskansen van R. Blom van onderzoeksbureau Graydon blijkt namelijk dat deze twee takken de grootste kans van slagen hebben. Wat je als starter absoluut niet moet doen, is een discotheek of drogisterij openen. De kans dat de zaak flopt, is dan erg groot.

Blom beschreef in zijn studie de overlevingskansen voor beginnende ondernemers in 172 sectoren en branches. Pannenkoekenhuizen kwamen erg positief uit het onderzoek naar voren. "Daar zijn er relatief nog weinig van terwijl er veel vraag naar is", aldus Blom. Van de 46.000 horecagelegenheden in Nederland zijn er nog maar 304 pannenkoekenrestaurants.

Hetzelfde geldt voor lingeriewinkels. Blom: "Mensen hebben tegenwoordig veel geld over voor mooie lingerie. Van de 80.000 winkels in Nederland is hierin maar één procent gespecialiseerd."

Volgens Blom komen er jaarlijks 50.000 nieuwe ondernemers bij. Bijna 30.000 moesten hun bedrijf binnen vijf jaar opdoeken.