Meer overwerk op verslechterde arbeidsmarkt

Mainport herschreef ons het volgende bericht en meldde het ons via de nieuws-submit:

Een steeds groter aantal werknemers in Nederland moet regelmatig overwerken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit door de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt.

Vorig jaar werkte meer dan 37 procent van de werknemers meer uren dan in het contract staat aangegeven. In 2002 lag dit percentage nog op 32 procent. Eveneens was er in die periode een stijging in de werkloosheid, wel met 60 procent naar 479 duizend.

14 procent van de werknemers die overwerken, kreeg er geen geld voor. 10 procent kreeg er echter wel voor betaald, en bij nog eens 14 procent werd het gecompenseerd in tijd. Volgens het CBS is het in geld gecompenseerde overwerk niet toegenomen.

Van de lager opgeleiden werkt ongeveer 30 procent meer dan contractueel is overeengekomen, waar dit percentage bij de hoger opgeleiden op nagenoeg vijftig procent ligt. In de leeftijdscategorie 15 tot 44 jaar wordt het meest overgewerkt.

In de sector bouwnijverheid doet onbetaald overwerk zich het minst voor, waar nog geen 30 procent van de werknemers overwerkt. In de sector onderwijs doet onbetaald overwerk zich het meest voor. Van de onderwijzers geeft nagenoeg 60 procent aan vaak onbetaald over te werken.