Enorme waterval ontdekt in CaliforniŰ

In het Whiskeytown Nationaal RecreatiePark in Noord-CaliforniŰ is een enorme waterval van meer dan 110 meter ontdekt door parkwachters. De waterval ligt zo afgelegen dat de 92-jarige Dick McDermott, die al meer dan zeventig jaar in het park woont, hem nog nooit gezien had.

Tot recentelijk hadden nog maar weinig mensen het razende water gezien dat in drie stappen meer dan 110 meter naar beneden valt in de Crystal Creek. Dat een dergelijk spektakel al meer dan 40 jaar niet is opgemerkt door parkwachters vindt parkbaas Jim Milestone zeer opmerkelijk. "Het stond op geen enkele recente kaart en niemand van de gidsen wist de waterval te vinden. Mensen die hier al 27 jaar komen wisten er niets van", aldus Milestone.

Er is geen twijfel mogelijk dat er eerder mensen zijn geweest. Waarschijnlijk zijn de Wintu Indianen er het eerste geweest ook al is daar geen archeologisch bewijs voor gevonden. Een kleine groep van houthakkers heeft er in de vijftiger jaren een kabel en een deel van een bulldozer achtergelaten. Ook een mesblad dat in een boom steekt getuigt ervan dat er eerder mensen zijn geweest.

De watervallen zijn ontdekt door bioloog Russ Weatherbee, die de eerste verwijzing naar de watervallen vond op oude kaarten. In eerste instantie kon Weatherbee niets vinden, maar met behulp van een computerprogramma dat werkt met luchtfoto's wist hij de waterval toch te lokaliseren.

Op dit moment wordt er een pad aangelegd naar de waterval zodat meer mensen ervan kunnen genieten. McDermott, die maar enkele kilometers van het begin van het pad woont, heeft er geen problemen mee als de parkofficials meer publiek proberen te trekken met de waterval. Volgens hem zijn er nog genoeg natuurlijke fenomenen in het park waar niemand vanaf weet behalve hij.