Openlucht urban-festival geflopt

Het eerste puur urban outdoorfestival van Nederland 'Downtown', dat gisteren in Amsterdam op de kop van het Java-eiland gehouden werd, is een grote flop geworden. Eén van de twee tenten waarin urban-eclectic gedraaid zou worden, bleef zelfs dicht wegens te weinig belangstelling. In totaal werden 2.000 kaarten verkocht. Er was plek voor 10.000 bezoekers.

Op een podium voor een vrijwel leeg veld draaide onder meer organisator Jerry Leembruggen, die samen met Ruben Fernhout The Partysquad vormt. Ook aanwezig waren de Nederlands urban dj's Real el Canario en Chuckie. Verder traden een paar van Nederlands bekendste rapacts op: Brainpower, Opgezwolle, K-Liber en Lange Frans en Baas B. In de originele opzet was het de bedoeling met de twee tenten een selectie van Nederlands beste dj's achter de draaitafels te laten staan, van house tot hiphop en dancehall.

Volgens Leembruggen is op het programma weinig aan te merken, maar werkte het weer gisteren niet echt mee. ''Het urban publiek houdt niet van regen en koopt op het laatste moment pas een kaartje.'' Als we dit indoor hadden gedaan, was het twee keer zo druk geweest, meent Leembruggen. Toch wil hij het volgend jaar nog een keer proberen.