'Zelfmoorddaders hadden retourtje op zak'

Tiesemans had ons via de nieuws-submit te melden:

King's Cross LondonDe vier mannen die op 7 juli bomaanslagen pleegden op drie metrotreinen en een bus in Londen hadden hun eigen dood daarbij wellicht niet gepland. Volgens de Britse krant The Mirror hadden de mannen, afkomstig uit Leeds en Luton, een treinretour van Luton naar Londen op zak. Eerder bleek al dat de daders gezamenlijk van Luton naar het Londense station King's Cross waren gereisd.

Ook het feit dat de mannen parkeerkaartjes kochten en hun persoonlijke gegevens in hun portefeuilles bij zich droegen kan erop duiden dat de mannen geen zelfmoorddaders wilden zijn. Volgens The Mirror onderzoekt de politie of de mannen door een opdrachtgever zijn voorgehouden dat ze nog tijd zouden hebben om te ontsnappen als de tijdklokken eenmaal waren geactiveerd. Het dodental van de aanslagen staat inmiddels op 55, waaronder de vier daders.

Ondertussen zijn in Egypte en Pakistan in totaal drie mannen opgepakt waarvan vermoed wordt dat ze contact hadden met de plegers van de zelfmoordaanslagen. In Ca´ro werd de 33-jarige Magdy El-Nashar gearresteerd. Al-Nashar, afkomstig uit Leeds en op vakantie in Egypte, werd door verschillende mediabronnen aangewezen als de maker van de bommen. De Britse politie onderzocht afgelopen week zijn woning in Leeds. De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken ontkende echter de betrokkenheid van Al-Nashar bij de Londense aanslagen en stelde dat de westerse en arabische media te snel een oordeel hebben geveld over de man.

De twee mannen die in Lahore door Pakistaanse veiligheidstroepen werden opgepakt zouden banden hebben onderhouden met een van de plegers van de zelfmoordaanslagen. Shehzad Tanweer, een van de daders die uit Pakistan afkomstig is, reisde de laatste jaren tweemaal naar Pakistan, en zou daarbij onder meer contact hebben gehad met een lid van de radicale beweging Jaish-e-Mohammad.