Mogelijk jonge Britten achter aanslagen

De terreuraanslagen van gisteren in Londen, die nu al zeker 50 mensen het leven kostten en ruim 700 gewonden veroorzaakten, zijn mogelijk gepleegd door radicale Britse jongeren. Engelse media melden dat terreurdeskundigen onder meer onderzoeken of geradicaliseerde moslimjongeren betrokken zijn bij de aanslagen.

Volgens Scotland Yard zouden zo'n 200 Britten en buitenlanders, die in al-Qaeda's trainingskampen zijn opgeleid, naar Brits grondgebied zijn teruggekeerd. Volgens medewerkers van de inlichtingendiensten kan dat aantal echter ook 3.000 bedragen. De meeste van de 200 islamitische extremisten zijn wel bekend bij de inlichtingendiensten. Maar omdat ze vaak van identiteit wisselen, zijn velen van hen ook ongemerkt de grens overgeglipt. Dat bleek onlangs nog toen een 41-jarige Brit een zelfmoordaanslag pleegde in Irak.

Twee groepen
Het Britse Terrorisme Analysecentrum (Jtac), maakt een onderscheid tussen twee groepen die in staat zijn aanslagen uit te voeren. Groep een bestaat uit jonge mannen die in Groot-BrittanniŽ zijn geboren en daar vaak een opleiding hebben genoten. Ze maken deel uit van de middenklasse. Zij zijn getraind in Afghanistan en zijn bereid tijdens een aanslag te sterven of ervoor de gevangenis in te gaan. Groep twee bestaat uit buitenlandse inwoners van Groot-BrittanniŽ, waaronder een groep uit noord-Afrika. Zij beschouwen het land als het belangrijkste doelwit na de Verenigde Staten en gaan anoniem op in de buitenlandse gemeenschappen in het land.

De kennis over mensen die banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda, is echter nog altijd vaag. Wel is bekend dat het brein achter de aanslagen op de forensentreinen in Madrid, de SyriŽr Mustafa Setmariam Nasar, in het midden van de jaren negentig geruime tijd in Londen heeft gewoond. Hij is nog altijd voortvluchtig. Spanje zegt dat Setmariam zogeheten slapende cellen heeft opgericht in Groot-BrittanniŽ, Frankrijk en ItaliŽ, die hij op ieder moment kan activeren.

Claim
Ondertussen neemt de Engelse regering de claim van 'Secret Organisation al-Qaeda in Europe' serieus. De groepering eiste de aanslagen op via een Arabische website, waarop al eerder aanslagen zijn geclaimd. Terreurdeskundigen hebben wel hun twijfels over de authenticiteit ervan, onder meer door onjuiste korancitaten. Maar de Britse regering neemt de claim serieus, zo zei minister Clarke van Binnenlandse Zaken vanochtend. Volgens de minister wordt ook onderzocht of de busexplosie is veroorzaakt door een zelfmoordaanslag.

De Britse tak van de radicale islamitische beweging 'Hizb ut-Tahrir' liet gisteren al weten dat moslims medegelovigen niet te vroeg moeten beschuldigen van de aanslagen in Londen: ''Veroordeling op basis van weinig informatie zal alleen de westerse leiders helpen die angst te willen gebruiken om ten onrechte meer moslims te arresteren onder de draconische anti-terreurwetten'', aldus een verklaring.

Hizb ut-Tahrir is een radicale beweging die in Centraal-AziŽ een islamitische staat wil oprichten. De Britse tak zei gisteren dat de islam niet toestaat dat onschuldige burgers het slachtoffer worden van geweld. Maar ze voegde eraan toe dat de islamitische wetten ook niet toestaan dat moslims worden veroordeeld op basis van te weinig bewijs. De organisatie waarschuwt verder voor aanvallen op moskeeŽn en islamitische scholen door boze autochtonen.