Serie zware aanslagen in Londen

Bij een serie zware aanslagen in het centrum van Londen zijn mogelijk tientallen doden en honderden gewonden gevallen. Om 8.50 uur lokale tijd, 9.50 uur Nederlandse tijd, ontplofte de eerste bom bij een metrostation in hartje Londen. Kort daarna ontploften er bommen bij tenminste twee andere metrostations en in zeker ťťn dubbeldekkerbus. De aanslagen zijn via internet opgeŽist door een nog onbekende groepering die claimt onderdeel uit te maken van al-Qaeda, maar die claim is nog niet erkend.

Dit bericht wordt constant geactualiseerd als er nieuwe feiten beschikbaar zijn. Om het leesbaar te houden, zijn de updates in omgekeerde volgorde weergegeven. Zo staat het laatste nieuws dus altijd bovenaan.

Update 16.36 uur
De Britse gezamelijke hulpdiensten zijn op dit moment bezig met een persconferentie. Officieel worden er nu 33 doden en ongeveer 350 gewonden bevestigd, waarvan ongeveer 300 lichtgewond. Er zijn geen waarschuwingen ontvangen voor de aanslagen, en de aanslagen zijn ook nog niet opgeŽist bij de Britse politie.

Volgens de politie vond de eerste explosie om 8.51 uur bij het station aan Liverpool Street plaats, 30 meter de tunnel in. Hierbij vielen tenminste zeven doden. Om 8.56 uur vond de explosie bij King's Cross plaats, waarbij inmiddels 21 lichamen geteld zijn. Daarna om 9.17 uur ontplofte een explosief in een metro die Edgware Station binnenreed, waarbij ook een gat in de zijkant van een metro aan de overkant van het perron werd geslagen. Hierbij kwamen zeker vijf mensen om het leven.

De aanslag op de bus vond om 9.47 uur plaats. Hierbij zijn volgens de politie wel degelijk doden gevallen, maar het is nog onduidelijk hoeveel. De politie denkt aan vier afzonderlijke bommen, waarvan het niet duidelijk is of dit zelfmoordaanslagen waren of conventionele bommen. Er zou dus geen sprake zijn van zeven afzonderlijke bomaanslagen, zoals eerder gemeld.

Update 16.00 uur
Uit de hele wereld komen momenteel betuigingen van medeleven binnen. Veel landen hebben extra maatregelen genomen, waaronder Nederland. Het aantal slachtoffers is volgens SKY News flink opgelopen. Er zouden 45 doden en duizend gewonden geteld zijn, zo citeert de omroep onofficiŽle maar betrouwbare bronnen.

De Britse hulpdiensten zullen binnenkort met een persconferentie komen. In Nederland zal minister Donner van Justitie om vijf uur met een verklaring komen. Tot die tijd is er door de regering een telefoonnummer geopend voor mensen die informatie willen opvragen over familieleden: 070-348 7770.

Update 14.50 uur
Een Britse regeringswoordvoerder heeft bevestigd dat er zeker twintig doden en 150 gewonden gevallen zijn. Volgens CNN zijn bij het metrostation King's Cross zeker tien mensen om het leven gekomen.

Premier Balkenende heeft in een persconferentie opnieuw zijn medeleven met de slachtoffers uitgesproken. Volgens hem is het ministerie van Buitenlandse Zaken op dit moment bezig met uitzoeken of er Nederlandse slachtoffers gevallen zijn, maar is dat nog totaal onduidelijk. De premier had ook te melden dat er in Nederland direct een aantal maatregelen zijn genomen. Zo zijn de grenscontroles verscherpt, en worden mogelijke Britse doelen extra beveiligd. Ook worden de treinstations van de NS extra beveiligd.

Update 14.00 uur
Een onbekende groepering heeft de aanslagen via een verklaring op een website opgeŽist, in naam van al-Qaeda. Bij de aanslagen zijn in ieder geval 2 doden en 185 gewonden bevestigd, maar de kans is groot dat dit aantal nog verder oploopt. De aanslag op de bus zou een zelfmoordaanslag zijn, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit op de metrostations ook het geval is geweest.

Premier Balkenende heeft inmiddels schriftelijk zijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Volgens hem leven het kabinet en de hele Nederlandse bevolking "intens mee met allen die door deze afschuwelijke terreurdaden zijn getroffen". De premier onderstreepte bovendien het belang van de aanpak van terrorisme.

Ondertussen houdt ook Nederland de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, en zijn hulpdiensten hier extra paraat. In veel Europese landen geldt er op dit moment een verhoogde staat van paraatheid.

Een opvallend detail is overigens dat de aanslagen op de 7e dag van de 7e maand van het jaar komen.

Update 13.14 uur
Inmiddels is de persconferentie van premier Blair geweest. In een korte verklaring liet hij weten dat het inderdaad om terroristische aanslagen gaat, en dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families zijn. Hij zal de G8-top verlaten om naar Londen af te reizen, maar de top zal wel zonder hem doorgaan.

Volgens Blair hebben alle leiders die bij de G8-top aanwezig zijn ervaring met terrorisme, en zullen ze allemaal helpen de terroristen te verslaan.

De politie heeft inmiddels zeven explosies bevestigd, zes bij metrostations en ťťn in een dubbeldekkerbus. Naast de buslijnen en de metro's rijden ook de treinen van en naar Londen niet meer.

Update 12.54 uur
De Britse politie heeft inmiddels bevestigd dat het om een gecoŲrdineerde serie aanslagen gaat. Er zijn ook inmiddels sporen van explosieven gevonden op verschillende plaatsen. Momenteel worden de ambassades in Londen ontruimd, en wordt Buckingham Palace zeer zwaar beveiligd.

Volgens de BBC zou al-Qaeda achter de aanslagen zitten, wat ook door de meeste experts vermoed wordt. Opmerkelijk is dat een anonieme hooggeplaatste IsraŽlische functionaris heeft verklaard dat hij enkele minuten voor de aanslagen met Scotland Yard aan de telefoon hing, omdat die een waarschuwing ontvangen zouden hebben. Scotland Yard zegt echter van niets te weten, en er zou ook geen waarschuwing geweest zijn.

De aanslagen zijn ondertussen duidelijk merkbaar op de Europese beurzen, die enkele procenten naar beneden gestort zijn. Er wordt op dit moment opvallend veel goud ingekocht, wat een teken is dat beleggers een onzekere periode verwachten.

Update 12.30 uur
Zojuist is bekend geworden dat premier Blair rond 13.00 uur Nederlandse tijd met een verklaring zal komen. Hij zal wel bij de G8 top blijven, en is nog niet onderweg naar Londen. Volgens Sky News zijn legereenheden de Engelse hoofdstad binnengetrokken, om de orde en veiligheid te kunnen bewaren.

De bomexplosies hebben heel het openbare leven in Londen platgelegd. Er rijdt geen openbaar vervoer meer, en reizigers moeten thuis blijven. Bovendien zou het mobiele telefoonnetwerk in Londen platliggen. In Edinburgh rijdt uit voorzorg geen metro meer.

Inmiddels zijn er twee doden, 90 gewonden en zes explosies bevestigd, waarvan vijf bij metrostations en ťťn bij een bus. Alle ziekenhuizen draaien speciale diensten, omdat er veel gewonden verwacht worden.

Update 12.14 uur
Volgens de NOS meldt een Britse arts bij het metrostation Aldgate dat er daar minstens 90 gewonden gevallen zijn. Bij dit station vond ook de eerste explosie plaats, omstreeks 08.50 uur (09.50 uur Nederlandse tijd).

Volgens medewerkers van de Underground zou er zeker sprake zijn van ťťn explosief, maar mogelijk van meerdere. De vijf metrostations die zijn getroffen zijn: Edgware Road, King's Cross, Russell Square, Old Street en Aldgate, stations verspreid over het hele centrum van Londen.

Een passagier van ťťn van de bussen waar een explosie in plaatsvond vertelde: "Ik zat voorin de bus toen ik een geweldige knal hoorde. Ik keek achterom, en de helft van de dubbeldekkerbus hing in de lucht".

Update 11.52 uur
Bij de explosies in de bussen zijn volgens het vervoersbedrijf doden gevallen. Om hoeveel slachtoffers het gaat, is nog niet bekend. Er is nog niet bevestigd of het om bomexplosies gaat, maar dit lijkt waarschijnlijk.

In de metrostations bevinden zich ondertussen nog steeds gewonden. De omgeving van de stations waar explosies zijn geweest is hermetisch afgesloten, behalve voor hulpdiensten en slachtoffers. Volgens de BBC zouden er mogelijk bij zes of zeven metrostations explosies zijn geweest.

Update 11.30 uur
Ook zijn er nu explosies in drie bussen gemeld, maar diverse bronnen spreken zelfs over vijf bussen. Volgens de Britse omroep ITM zou er minstens ťťn dubbeldekkerbus totaal uit elkaar geknald zijn door een bom.

Momenteel is de hele Londense Underground afgesloten, net als veel wegen in het centrum. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Ooggetuigen spreken over totaal in bloed gehulde lichamen.

Oorspronkelijke bericht van 10.50 uur
De metro in Londen is ontruimd nadat er een knal is gehoord. De politie kreeg de melding van een 'explosie' bij station London Street rond 9 uur Britse tijd (10 uur Nederlandse tijd) binnen. Volgens CNN heeft er korte tijd later nog een incident plaatsgevonden bij Edgware Road in noord-west Londen.

De politie dacht in eerste instantie bij de eerste 'knal' dat er een botsing plaatsgevonden had tussen twee metro's. Mogelijk zijn de explosies veroorzaakt door een stroomstoring als gevolg van een abrupte verhoging van het voltage. Wat er precies is gebeurd is nog niet bekend.

De politie heeft wel verklaard dat er gewonden zijn, waaronder ťťn levensgevaarlijk.


Een dubbeldekkerbus in het centrum van Londen

-
Met dank aan alle FOK!kers die ons dit nieuws via de nieuws-submit hebben gemeld!