Klimaatverandering bedreigt Afrika

Aarde Klimaatverandering in Afrika speelde ooit een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne mens, maar nu wordt de wieg van de mensheid door de opwarming van de aarde bedreigd. Volgens het Wereld Natuur Fonds is Afrika het continent dat het meest gevoelig is voor klimaatverandering, omdat de meeste mensen er afhankelijk zijn van landbouw en zowel droogtes als overstromingen grote invloed hebben zonder dat er door de grote armoede veel aan de gevolgen gedaan kan worden; waardoor conflicten en massamigratie ontstaan. De G8 landen hebben het probleem voor de komende ontmoetingen hoog op de agenda staan.

Onze verre voorouders in Afrika hadden te maken met klimaatverandering waardoor bossen plaats maakten voor graslanden. Hierdoor werden ze het open veld in gedwongen, wat de aanzet gaf tot het maken van stenen werktuigen. Latere klimaatveranderingen stuurden vroege mensen vanuit Afrika het Midden-Oosten in. Deze klimaatveranderingen waren echter geleidelijk, waardoor onze voorouders de kans hadden zich aan te passen. De huidige verandering is scherper en zal volgens de Verenigde Naties aan het einde van deze eeuw tot een gemiddelde temperatuurstijging van 1,4 tot 5,8°C hebben geleid. De ondergrens van 1,4 graden in de schatting mag weinig lijken maar juist door de daar al hoge temperaturen is Afrika zeer gevoelig voor kleine temperatuurstijgingen; die verhogen de kans op droogte en versnellen de woestijnvorming. Dat kan vervolgens tot massale volksverhuizingen en etnische conflicten leiden.

In Nigeria zijn nomaden en boeren al jaren in een conflict over schaars land verwikkeld terwijl de woestijn naar het zuiden opschuift. Ook het conflict in Soedan (Darfur) lijkt te zijn gecatalyseerd door woestijnvorming, waardoor Arabische noorderlingen versneld naar het zuiden trekken op zoek naar water en vegetatie, waar ze in conflict raken met de zwarte zuiderlijke bevolking. Ook de opwarming van het zeewater laat zijn sporen na, zo worden aan de Afrikaanse oostkust de koraalriffen bedreigd wat kustgemeenschappen in moeilijkheden brengt die afhankelijk zijn van visserij en toerisme.



Opwarming van de aarde tussen 1960 en 2060 volgens een NASA projectie