Vallende kunstenaar wekt toorn New Yorkers

Icoon Buitenlands nieuwsEen Amerikaanse kunstenaar heeft de toorn van New Yorkers gewekt, door een fotoserie te maken gebaseerd op slachtoffers die bij de terroristische aanvallen op de WTC-torens hun dood tegemoet sprongen. Kerry Skarbakka (34) liet zichzelf herhaaldelijk fotograferen terwijl hij vastgeketend aan touwen van het Museum of Contemporary Art in Chicago sprong.

Skarbakka zegt dat hij geÔnspireerd was door de ramp die de Verenigde Staten in september 2001 trof. "Ik was zo verbijsterd dat ik dit op de een of andere wijze moest verwerken in een artistieke reactie", verklaarde de kunstenaar. Dat leverde hem vele afkeurende reacties op. "Verachtelijk", zo bestempelde de New Yorkse gouverneur George Pataki de tentoonstelling 'Life Goes On' van Skarbakka. "Walgelijk en aanstootgevend", noemde burgemeester Michael Bloomberg de kunstwerken.

"Wat voor een ziek individu is dit? Laat hem van de Empire State Building springen zodat hij kan ervaren hoe het voelt", zei een moeder van een slachtoffer tegen de New York Daily News. Skarbakka heeft overigens inmiddels zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers. "Het was niet mijn bedoeling oude wonden open te halen", verklaarde hij.

Kerry Skarbakka
Skarbakka laat zich kunstzinnig vallen