'Downloaden muziek niet enige omzetdaler'

Afwas, Shark.Bait en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Online muziekruil is beslist niet de enige factor verantwoordelijk voor de dalende muziekomzet die tussen 1999 en 2003 met ongeveer 20 procent afnam. Dit staat in een rapport over muziekhandel van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) in Parijs.

Het rapport noemt een tal van oorzaken voor de vermindere muziekverkoop. Dit zijn o.a. teruglopende consumentenbestedingen in het algemeen, concurrentie van andere vormen van amusement zoals computerspellen, aanhoudend hoge prijzen van CD's, maar ook de muziekruil via internet.

Er is dus geen bewijs voor de stelling dat vooral muziekruil de oorzaak is van verminderde verkoop. Aanwijzingen zijn er wel. De val van de muziekomzet was in Nederland het grootst. Nederland kent ook een groot aantal Kazaa-gebruikers. In Zuid-Korea, een land met veel gebruik van breedband, was de terugval ook meer dan gemiddeld.

De mondiale omzet van de muziekhandel stijgt nu weer. Dit komt door de komst van de legale downloadsites, de snelgroeiende handel in muziek-dvd's, ringtones, en de prijsdalingen van cd's. Deze prijsdalingen waren in de VS 25 procent. Het herstel in Nederland komt volgens de Oeso echter nauwelijks op gang.