ADSL2+ haalt beloofde snelheid vaak niet

De nieuwe ADSL2+ -verbindingen waarmee op dit moment heftig reclame wordt gemaakt door onder andere Versatel zijn misleidend. Dat stelt PC Magazine in haar nieuwste nummer. ADSL2+ biedt de mogelijkheid voor een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde. Dit blijkt echter slechts in theorie waar te zijn. In de praktijk blijkt dat wie verder dan een kilometer van de telefooncentrale woont, het met veel minder snelheid moet doen. Dit staat echter in geen enkele reclame of folder vermeld.

Iedereen die op meer dan 1,1 kilometer afstand woont van een wijkcentrale zal genoegen moeten nemen met minder snelheid. Concreet betekent het in Nederland dat 60 procent van de huishoudens én bedrijven buiten de 20 megabit-boot valt. In onderstaande tabel is te zien hoe de snelheid afneemt.


De belangrijkste reden voor de terugval van snelheid is dat ADSL2+ hogere frequenties gebruikt dan ADSL. Deze frequenties reiken minder ver. PCM wil dan ook internetproviders hierover duidelijk moeten zijn in hun reclameuitingen, zodat de consument weet wat hij koopt.