Huisartsen drie dagen in staking

Zieken, zwakken en misselijken zullen hun klachten de komende drie dagen even voor zich moeten houden. Een groot deel van de huisartsen in Nederland staakt, omdat ze het niet eens zijn met regeringsplannen voor een nieuw financieringssysteem. De spreekuren zijn veelal geschrapt, en artsen rukken alleen uit voor spoedgevallen en voor terminale en chronisch zieke patiënten.

Volgens actiecoördinator Geert-Jan van Loenen sluit vandaag ongeveer tachtig procent van de huisartsen de deuren van de praktijk. Patiënten worden doorverwezen naar een callcenter, of, bij directe nood, naar de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis of 112. De actievoerende dokters zullen wel werken, maar zullen zich toeleggen op andere zaken. In de regio Den Haag gaan artsen bijvoorbeeld op bezoek bij pasgeborenen of ouderen die ze al lang niet meer gezien hebben. "Dingen die we vroeger deden, maar waar we nu niet meer aan toekomen", aldus een woordvoerder.

Minister Hans Hoogervorst (VVD) heeft een nieuw financieringssysteem voor de huisartsen in de maak, waarbij de verzekeraars een deel van de onkostenvergoeding, 138 miljoen euro, gaan beheren. Zij kunnen bepalen welke huisarts meer geld krijgt en welke minder. Zo zou een verzekeraar een huisarts kunnen belonen, omdat hij meer aan preventieve maatregelen doet dan een andere huisarts.

De huisartsen willen dat dit geld wordt ingezet voor het vaste inschrijftarief dat zij krijgen per patiënt en vinden het omslachtig dat zij moeten onderhandelen met zorgverzekeraars om dat geld te krijgen. Mocht Hoogervorst niet voor de eisen van de huisartsen willen zwichten, dan overwegen de dokters over twee weken weer te gaan staken.