Sterrenkundigen ontdekken oer-ster

SpaceSecrets had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsIn het sterrenbeeld Waterslang hebben sterrenkundigen een oer-ster ontdekt die bijna geen zware elementen bevat. Dit zou kunnen beteken dat de ster mogelijk is ontstaan uit gas dat door de eerste generatie sterren de ruimte in is geblazen.

De deskundigen hebben de ster HE1327-2326 'gedoopt'. Het hemellichaam is ontdekt met een telescoop van het Europese zuidelijke observatorium (ESO) in Chili. Een dag later zijn met de Subaru-telescoop op Hawaï foto's gemaakt van de ster. Metingen hebben aangetoond dat de ster extreem lage concentraties zware elementen bevat. Zware elementen zijn alle elementen zwaarder dan helium. Deze ontstaan alleen uit sterren die aan het einde van hun leven zijn.

De ontdekte ster staat op een afstand van dertien miljard lichtjaar. Het licht van de ster heeft er dus dertien miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken. Op dit moment is de ster al opgebrand. De ontdekking is voor sterrenkundigen van groot belang omdat ze nu meer informatie kunnen krijgen over sterren die vlak na het ontstaan van het heelal zijn geboren.