'KLM-passagiers kenden 9/11 kapers'

TMar, Alice_in_donderland en Yordeman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De twee passagiers die er de reden van waren dat de Verenigde Staten op 8 april weigerden een KLM-toestel tot hun luchtruim toe te laten, waren mogelijk bekenden van de vliegtuigkapers van 11 september 2001. Het gaat om twee Saudische broers die op dezelfde vliegschool les hebben gehad als de kapers. Dat heeft het Amerikaanse weekblad Newsweek zondag gemeld op gezag van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten.

De Amerikanen zouden bang zijn geweest voor een herhaling van '9/11', en stuurden daarom het toestel terug naar Schiphol. Na het incident namen de Saudische broers een vlucht naar Londen, waar ze ook werden geweigerd. Daarom vlogen ze weer naar Schiphol, waar ze onder politiebegeleiding hebben gewacht tot ze een vliegtuig naar Saudi-Arabië konden nemen. Eenmaal aangekomen in Saudi-Arabië zijn ze voor verhoor vastgehouden.

Eén van de Saudische broers werd na de terroristische aanslagen van 11 september al gearresteerd. Tijdens zijn verhoor zou hij destijds hebben bekend één van de kapers te kennen. Tot een veroordeling kwam het niet, maar de man werd wel de Verenigde Staten uitgezet. Een Amerikaanse functionaris betitelde het tweetal dan ook als 'slechte kerels'.

Het vliegtuig was op weg naar Mexico, waar al-Qaeda volgens experts bezig zou zijn met het opbouwen van een terreurnetwerk. De broers zeggen zelf echter dat ze naar Mexico vlogen om hun zieke vader te bezoeken. Volgens anti-terreurexperts zou dit een geloofwaardig verhaal zijn, maar het wordt niet uitgesloten dat de twee mogelijk een dubbelleven leidden.