'Buitenlandse abortus niet strafbaar'

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsGynaecologen die zwangere vrouwen inlichten over de mogelijkheden voor een abortus na 24 weken in het buitenland zijn niet strafbaar. Ook vrouwen die in het buitenland een abortus laten plegen worden niet vervolgd. Dit heeft minister Donner gezegd in de Tweede Kamer.

In Nederland is de grens voor een abortus gesteld op 24 weken zwangerschap. In BelgiŽ of Engeland ligt die grens hoger. Volgens M. Schutte van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) worden vrouwen weleens doorverwezen naar buitenlandse klinieken, onder het mom van een second opinion.

Volgens Schutte gaat het vooral om vrouwen die volgens de wet niet in aanmerking komen voor regulier prenataal onderzoek. Hierdoor komen afwijkingen van baby's pas na de 24e week aan het licht. Sommige vrouwen ontdekken dit tijdens het maken van een pret-echo. "Een andere mogelijkheid is dat de gynaecoloog de afwijkingen op het spoor komt na het constateren van complicaties, zoals een grote baarmoeder of groeivertraging van de vrucht", aldus Schutte.