Gevangenen hopen op gratie bij jubileum koningin

Icoon misdaad nieuwsGevangenen in Nederland hebben koningin Beatrix opgeroepen om collectief gratie te verlenen. De vorstin zou hiervoor haar 25-jarige jubileum als koningin moeten aangrijpen. Volgens de gedetineerden gaat het niet zo zeer om de strafvermindering, maar om een 'symbolisch gebaar'.

"Een gebaar dat ook de druk op het door voortdurende bezuinigingen getroffen gevangeniswezen kan verlichten", stelt de Prisoners Committee of the Netherlands (PCN). "Het inwilligen van een gratieverzoek kan de Staat tot 3 miljoen euro per dag opleveren. In Nederland zijn er 15.000 gedetineerden waarvan de kosten voor hun gevangenschap gemiddeld 200 euro per persoon per dag bedragen."

De PCN meent dat het uitgespaarde geld vervolgens aan preventie van criminaliteit, slachtofferhulp of resocialisatie van ex-gedetineerden kan worden besteed. De organisatie stelt in haar verklaring dat collectieve gratie voor het laatst in 1974/1975 voorkwam. Toen werden alle straffen van veertien dagen en minder kwijtgescholden om het cellentekort weg te werken.