Seriemoordenaar na 30 jaar opgepakt

Icoon Buitenlands nieuwsEen man die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor zeker tien moorden in de jaren zeventig en tachtig is vrijdag in de Amerikaanse staat Kansas opgepakt. De 59-jarige Dennis Rader, vader van twee kinderen en bestuurslid van de plaatselijke lutherse kerk in het stadje Wichita, wordt ervan verdacht de beruchte seriemoordenaar BTK te zijn.

BTK staat voor 'Bind, Torture, Kill', oftewel 'Vastbinden, Martelen, Doden'. Brieven aan de politie en media ondertekende de publiciteitsgeile moordenaar steevast met deze initialen. De man liet vanaf 1979 niets meer van zich horen, totdat de politie en media vorig jaar opeens weer brieven van hem ontvingen. Hij maakte hierin details bekend over een niet opgeloste moord uit 1986.

De oudste dochter van Rader bracht de zaak verder aan het rollen toen zij de politie meldde dat haar vader zich verdacht gedroeg. Bloed dat de vrouw afstond voor een DNA-test bleek vervolgens voor 90 procent overeen te komen met het DNA-profiel van de dader.

Behalve BTK refereerde de moordenaar destijds naar zichzelf als de 'Poëtische Wurger' en de 'Verdelger van Wichita'. De man had het vooral gemunt op vrouwen, die hij in hun eigen huis ombracht. De moordenaar schepte er genoegen in om in de brieven die hij destijds verstuurde hints te geven over zijn eigen identiteit. Desondanks bleef hij tientallen jaren op vrije voeten.

Seriemoordenaar Dennis Rader
Dennis Rader werd vrijdag opgepakt