Bollywood-awards mogelijk in Amsterdam

De uitreiking van de Indian International Film Academy filmprijzen, de Oscars van de Indiase filmindustrie, vindt in juni waarschijnlijk plaats in Amsterdam. Dat zegt Manager C. van Renesse van het promotieplatform Amsterdam Partners. "Het is voor 95 procent zeker dat het evenement naar Amsterdam komt". De awards moeten in de Amsterdam ArenA worden uitgereikt.

Bollywood is de grootste filmindustrie van de wereld. Met een jaarlijkse productie van 900 films is de Indiase filmindustrie zelfs meer dan dubbel zo groot als het Amerikaanse Hollywood. En niet alleen het aantal films is hoger, ook het aantal kijkers is veel groter. Bereikt Hollywood ongeveer één miljard mensen, Bollywood bereikt er ongeveer drie miljard. Niet alleen India, maar ook in Pakistan, het Midden-Oosten, Afrika, China en bij alle Indiërs in de rest van de wereld is Bollywood populair.

Naar de uitreiking van de Awards komen naar verwachting duizenden acteurs en regisseurs uit India, die vermoedelijk miljoenen euro's zullen uitgeven in Amsterdam. De wereldwijde tv-uitzendingen van de uitreiking trekken naar verwachting vierhonderd miljoen kijkers.

Amsterdam Partners verwacht dat na het evenement veel Indiase films in de hoofdstad worden opgenomen. Johannesburg, waar het Bollywood Festival in 2003 plaatsvond, kon rekenen op een verdubbeling van het aantal draaidagen voor Indiase films. "Het festival trekt sectoren aan als reclame, design en entertainment",
aldus Van Renesse.

Tijdens de tv-uitzending van de uitreiking van de Bollywood-Oscars krijgt Amsterdam een paar minuten om de stad te promoten. Amsterdam Partners heeft het evenement begroot op 1,5 miljoen euro, geld dat via sponsors moet worden binnengehaald. Dat zijn vooral hotels, modeketens en diamantairs. "We hebben nog een paar ton nodig", aldus Van Renesse.

De Indiase filmorganisatie IIFA bracht een halfjaar geleden een bezoek aan Amsterdam. Sindsdien staat de hoofdstad op nummer één van de 'shortlist' voor het filmevenement. Onder andere Rotterdam, Dubai en Casablanca stonden ook op de lijst.Bollywood-ster Hrithik Roshan