PvdA wil invoering verplichte discopas

Icoon Binnenlands nieuws Als het aan de PvdA ligt, dan worden voortaan alleen nog maar leden in discotheken toegelaten. Door de invoering van een discopas zouden raddraaiende allochtonen voortaan bij de deur geweerd kunnen worden, zodat het voor het feest voor goedwillende allochtonen niet verpest kan worden.

Het PvdA-Kamerlid Peter van Heemst komt met het idee. "We willen niet dat meiden op de dansvloer worden lastig gevallen of beledigd." Verder moeten volgens hem bij discriminerende portiers hun vergunningen worden afgepakt, ook indien ze zich schuldig maken aan geweldpleging.

Bovengenoemde voorstellen en enkele anderen staan in het 'plan tegen discriminatie in het uitgaansleven', dat vandaag in Utrecht werd gepresenteerd. Met name in uitgaansgelegenheden in Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn er regelmatig problemen.

Zo gaat de uitbater van het Utrechtse café 't Gras dit weekeinde over op een pasjessysteem. Eigenaar Kees Melissen: "Sommige portiers generaliseren en laten geen Marokkanen binnen. Maar ik denk dat ze dat aan zichzelf te danken hebben. Ik heb namelijk nog nooit géén gedonder met Marokkanen in mijn zaak gehad." Hij hoopt dat het pasjessysteem een pleister op de wond zal zijn.