Brein kan fluiten als taal herkennen

Icoon Wetenschappelijk nieuwsOnze hersenen kunnen zelfs fluitend spreken. Daar moet je brein eerst wel aan wennen. Dit blijkt uit een studie in Nature. Spaanse herders van het Canarische eiland La Gomera verstaan de kunst in ieder geval: hun brein reageert op het 'taalfluiten' alsof het iemand hoort praten.

De vaardigheid van deze Spaanse fluiters is uit nood geboren. Gewoon praten heeft niet zoveel zin op het hobbelige La Gomera, fluiten blijkt veel efficiŽnter. In de fluittaal is het Spaans teruggebracht tot twee klinkers en vier medeklinkers, elk met een specifieke toonhoogte en melodie. Training is vereist, een ongeoefend oor hoort slechts een mengelmoes van geluid.

Verantwoordelijk voor het ontleden van de fluittaal bij de herders is hetzelfde stukje brein waarmee ook gewone spraak ontcijferd wordt. Uit hersenscans blijkt echter dat ditzelfde spraakgebied bij 'gewone' mensen - die de fluittaal niet machtig zijn - zich afzijdig houdt bij het horen van de fluittaal. Bij hen komen andere akoestische kernen in het brein in actie, die normaal op allerhande geluid reageren.
Bron: Trouw (papieren editie)