Belangrijke Amerikaanse satelliet offline

Een belangrijke Amerikaanse communicatiesatelliet is zondag op mysterieuze wijze defect geraakt. De onverwachte uitschakeling heeft enkele klanten offline laten gaan.

De Intelsat Americas-7 satelliet, beheerd door Intelsat Limited van de Bermuda-eilanden, verloor plotseling zijn stroom om 8:30 Nederlandse tijd. Men heeft geen oorzaak vast kunnen stellen.

"Onze ingenieurs en senior management zijn samen met de fabrikant de oorzaak van het defect aan het uitzoeken.", zegt Jodi Katz, woordvoerder van Intelsat. De uitschakeling is geclassificeerd als een "plotselinge anomalie in de elektrische distributie". Het is volgens Katz onwaarschijnlijk dat Hackers de oorzaak zijn, zoals de Amerikaanse regering in de eerste instantie dacht.

De satelliet die in 1999 gelanceerd is, voorziet twintig grote bedrijven in Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Hawaii en delen van Zuid-Amerika van high-speed internet en televisie.

Wanneer er alternatieve satellieten zijn gekozen, zullen de gebruikers die nu zonder service zitten, hun satellietschotels naar alternatieve satellieten moeten richten. De satelliet is niet verzekerd.