Rusland tikt Nederland op vingers

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Russische minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) wil opheldering van zijn Nederlandse collega Bot over de etnische en religieuze spanningen sinds de moord op Theo van Gogh. De Rus heeft hierover een brief gestuurd. De stap wordt gezien als een plaagstootje, nadat EU-voorzitter Nederland kritisch was over de rol van de Russische regering in het gijzeldrama in Beslan.

Over de bloederige afloop van de gijzeling zei Bot destijds of de Russen de juiste beslissing hebben genomen of niet'. Hij wilde weten hoe de besluitvorming was verlopen. De Russen waren furieus, omdat ze dachten dat Bot om 'opheldering' vroeg. Tijdens een ontmoeting in Den Haag onlangs was de sfeer tussen Bot en Lavrov overigens weer opperbest.

De Nederlandse regering ziet de brief aan Bot als een ironisch koekje van eigen deeg. Rusland wordt door de EU regelmatig op de vingers getikt vanwege etnische en nationalistische spanningen. Overigens ontmoeten de Nederlandse premier Balkenende en de Russische president Poetin elkaar morgen in Den Haag voor de EU-Rusland-top. Verwacht wordt dat deze ontmoeting niet geheel gladjes zal verlopen, vanwege de spanningen in OekraÔne.