Zwitserse jeugd rookt meeste cannabis van Europa

Icoon Buitenlands nieuwsHet gebruik van cannabis is onder de Zwitserse jeugd veel hoger dan het gemiddelde van de Europese jeugd. EÚn op de drie Zwitserse 15-jarigen heeft het afgelopen jaar een joint opgestoken. Ook het roken van sigaretten en overmatig drankgebruik is - ondanks het gezonde en haast preutse imago - onder de Zwitserse jeugd toegenomen.

De leider van onderzoeksteam van het Zwitserse instituut voor preventie van alcoholisme en drugsmisbruik noemt de groeiende sociale druk en het ontbreken van een goede toekomstverwachting redenen voor de toegenomen gebruik van alcohol, sigaretten en cannabis. Na Zwitserland volgen Groot-BrittanniŰ en Spanje in de top van cannabisgebruikers. Het onderzoek werd gehouden onder 11- tot 15-jarigen in meer dan dertig Europese landen.

Daarnaast staan Britse en Scandinavische jongeren bekend om hun 'drinken om dronken te worden'-gedrag. Hoewel Nederland bekend staat als een paradijs voor hash-liefhebbers, is de jeugd in ons land niet meer dan een gemiddelde cannabisgebruiker.