'Balkenende legt het af tegen Wim Kok'

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Nederlander is weinig overtuigd van het leiderschap van minister-president Jan Peter Balkenende. Dat blijkt uit een onderzoek van peilinggoeroe Maurice de Hond. De premier moet het als meest geschikte leider afleggen tegen zijn voorganger Wim Kok, en blijft ex-premiers als Lubbers en Van Agt maar net voor.

De Hond onderzocht wie van de laatste vijf premiers onder de huidige omstandigheden het beste premier kon zijn. Wim Kok blijkt daarbij met 38 procent verreweg de voorkeur te genieten, voor Balkenende (12 procent), Lubbers (11 procent), Den Uyl (10 procent) en Van Agt (8 procent). Zelfs kiezers die zeggen op de VVD of de Groep Wilders te stemmen hebben een voorkeur voor Kok. Een keuze tussen Balkenende en oppositieleider Wouter Bos valt overigens eveneens negatief voor de premier uit, 50 procent kiest voor Bos en 39 procent voor Balkenende.

Peiling: Wilders en PvdA stijgen
De nieuwste wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond laat opnieuw een winst zien voor de Groep Wilders, die van 18 naar 20 zetels stijgt. De VVD zakt een zetel, en houdt er 16 over, de laagste score van de liberalen sinds het aantreden van Hans Wiegel in 1972. De LPF levert de laatste zetel die het in de peiling van vorige week nog had ook in, en staat op 0.

De PvdA stijgt, van 52 naar 56 zetels. De partij is daarmee fors groter dan de tweede partij in de peiling, het CDA. Deze verliest een zetel en houdt er 27 over. De drie coalitiepartijen staan in de peiling van Maurice de Hond op 46 zetels, minder dan eenderde van het totaal.

-
Zie ook: Volledige peilingresultaten