Rechter spreekt over racisme Vlaams Blok

Icoon Buitenlands nieuws In België zal vandaag het Hof van Cassatie een uitspraak doen in het proces omtrent Vlaams Blok. Het Hof moet oordelen of het arrest van de Gentse rechtbank, eerder dit jaar, bevestigd wordt. De rechter in Gent bepaalde toen dat het Vlaams Blok zich schuldig maakt aan racisme en discriminatie.

Indien het Hof van Cassatie het arrest van het Gentse hof van beroep overneemt, zal de financiering van de partij in gevaar komen. Daarnaast is alle medewerking aan de partij vanaf dat moment strafbaar.

Zo luidt de theorie. Echter in de praktijk probeert het Blok aan te tonen dat het heeft afgerekend met het (papieren) verleden. Afgelopen weekeinde besloot de partijtop al tot een wijziging van de grondbeginselen, stammende uit de jaren zeventig. Indien nodig zal de partij haar naam veranderen in de Vlaamse Liga.

Het proces is uniek in haar soort. Centraal staat de vraag tot hoeverre het recht op vrije meningsuiting ligt, evenals de grenzen binnen de Belgische democratie. Het Hof van Cassatie zal rond vier uur vanmiddag oordelen of zij het vonnis van de Gentse rechtbank overneemt.